Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Kiállítások
Állandó kiállítások
2011-12-06 - 2018-12-31


Új állandó kiállításaink megnyitásával közel tíz év után vált ismét teljessé a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

 

 

 

 

 

Állandó kiállítások


Vendéget látni, vendégnek lenni – Vendéglátás-történeti állandó kiállítás  

A kiállítás a 19. század végi és 20. század eleji otthoni és hivatásszerű hazai vendéglátás tereit mutatja be egy városi skanzen jellegét öltve, elsősorban enteriőrökön keresztül. A látogatók megismerhetik, hol és hogyan töltötte szabad idejét a hajdani polgár, hova utazott, hol szállt meg, mit rendelt asztalához. Megelevenedik egy korabeli szálloda, egy kávéház és egy étterem, továbbá egy cukrászda cukrászműhellyel és egy középpolgári család otthona. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a korabeli mulatók és fürdőhelyek világába is. De azt is megtudhatják, mi volt a szállodai boyok feladata, vagy kipróbálhatják, milyen sommelier válna belőlük. Sőt megtanulhatják és otthon is kipróbálhatják a leghíresebb magyar ételek és édességek eredeti receptjeit, melyek méltán tették konyhánkat világhírűvé.

 

A jó kalmár a világ jótevője – Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből

Felújított kereskedelemtörténeti állandó kiállításunk a magyar kereskedelem fejlődésének és történetének két évszázadát mutatja be. A látogatók megismerkedhetnek a mérésügy, a vásárok és a vásározás történetével. Emellett betekintést nyújtunk a kereskedelmi szakoktatás mindennapjaiba, valamint korabeli üzletek és kirakatok hangulatát is megidézzük. A kiállítás második felében további szakboltok; Stühmer csokoládébolt, papír-írószer üzlet és vasbolt várja a látogatókat. Az érdeklődők megismerkedhetnek az áruházak színes világával – a Párisi Nagy Áruháztól a Corvin Áruházig. Megjelenítünk a magyar kereskedelem életében olyan fontos szerepet betöltő intézményeket és eseményeket is, mint a Hangya Szövetkezet, vagy az államosítás. A tárlat a szocialista kereskedelem bemutatásával zárul, KÖZÉRT üzlettel, Állami Áruházzal és korabeli kirakatokkal.

 

Nekem soha nem volt otthonom... – Krúdy Gyula budapesti életének színterei

 

A kiállítás Krúdy hajdani szegényes, óbudai lakásának két szobájában várja a látogatókat, ott, ahol az író élete utolsó három évét töltötte, s ahol meghalt. Az egyikben az albérleteket, olcsóbb vagy jobb szállodákat, átmenetinek bizonyult polgári otthonokat mutatjuk be, amelyek a fővárosba költözésétől, 1896-tól  1933-ig keretet adtak a hétköznapjainak. A másikban pedig azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket szeretett, törzsvendégként látogatott, és műveiben is megörökített.

 

Reklámtáblák

„A jó reklám esztétikailag szép, és a jó reklám társadalmi szempontból nélkülözhetetlen. A reklámot a kereskedelem szülte meg, a kereskedelem pedig az emberiség egyre fokozódó életigényességének a következménye.” (Kassák Lajos)

A tárlat a múzeum kereskedelmi gyűjteményének eddig kevésbé ismert zománctárgyait és tábláit mutatja be a dohányzás, az ital, az élelmiszer, a vegyes iparcikk és a feliratos táblák témaköréből. Az NKA pályázatán nyert pénzből gyarapított gyűjtemény méltó helyet kap a múzeum állandó kiállításaként.


Látványraktár

Ritkán, vagy már egyáltalán nem használt bolti segédeszközök, régi árucikkek, reklámtárgyak, különleges dobozok, a király tejszínesüvege az egyik tároló sorban, táncrend, csizmahúzó, bajuszsütővas, sörszámláló, krampampulis pohár, homárvilla a másikban. Tanulni, vagy csak gyönyörködni vágyik? Kerüljön beljebb!

A múzeumban a reklámtáblák által kijelölt út vezet a Látványraktárig!

 

 

Boltmúzeumaink

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak jelenleg külső helyszínen kihelyezve tartós kölcsönzésben három állandó üzlet,- bolttörténeti kiállítása van. A különleges boltmúzeumokat a szakiskolákkal együttműködve üzemeltetjük, nyitvatartásuk korlátozott, de előre egyeztetett időpontban látogathatóak a boltmúzeumok.

A szakiskolák mellett országos gyűjtő- és hatókörű intézményként számos muzeális intézménynek kölcsönzünk múzeumi boltberendezést vagy kiegészítő tárgyakat, eszközöket árukészletet vagy reklámanyagot.

A fővárosban 2011 óta a Rákospalotai Múzeum állandó kiállításán látható egy hasonló kis enteriőrrészlet boltbelsővel. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum állandó tárlatán egy Hangya Szövetkezetet idéző boltberendezést állítottunk ki.

Vidéken, Solymáron a helyi Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállításán látható 1978 óta Vermes Lőrinc, egykori solymári kereskedő vegyesboltja, komplett berendezéssel és árukészlettel, reklámanyagokkal kiegészítve. Jánossomorja város Helytörténeti Gyűjteményében pedig az ott lévő fűszerbolt bútort egészítette ki a múzeum muzeális árukészlettel, eszközökkel és reklámanyagokkal.

 

Mezőtúri Boltmúzeum

Az 1897-ben alapított mezőtúri Teleki Blanka Gimnáziumban található egy 1920-as évekbeli szatócsboltunk. Az itt kiállított boltberendezésünk Nyíregyháza-Orosról származik Dobsony István kereskedéséből. Az eredeti bútorzat látható, újrarendezett formában.

Dobsony István 1925-ben nyitott Nyíregyháza-Oroson fűszer-, liszt és vegyeskereskedést. A virágzó, rendkívül látogatott kis üzletet a második világháború után államosították. Egykori tulajdonosából szövetkezeti boltvezető lett. A stafétabotot leánya, Dobsony Erzsébet vette át. Boltja még az 1980-as években is működött. Spanyolországban élő fivére, Dobsony Ferenc az ő végakaratát teljesítette és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak ajándékozta az értékes berendezést. A múzeum 1999-ben a mezőtúri Kereskedelmi Szakközépiskolának adta tartós kölcsönzésbe a korhűen berendezett boltot. Később e tagintézmény beolvadt a Teleki Blanka Gimnáziumba. Először az iskola egy másik épületében volt kiállítva a muzeális bolt, később egy erre alkalmasabb, nagyobb helyre költöztettük a gyűjteményt. Jelenleg a Teleki Blanka Gimnázium és Szakközépiskola épületének emeleti szárnyában látogatható a tárlat, melyet a 2009-ben a múzeum újrarendezett. Jelen boltmúzeum kiállítási formájában a szakmai oktatást, a jövendő kereskedők hagyománytisztelő ismeretgyarapítását szolgálja. A tárlaton hagyományos zöld színű fiókos, polcos boltberendezést és pultot láthat a látogató, hombárral kiegészítve. A tárlat eredeti bolti hangulatot idéz, amelyet a bolti eszközök a mérleg, kávétartály, cukorkatartó, lámpabúra tartó is kiegészít. A hívogató, látványos bemutatót a színes árudobozok mellett a korabeli reklámeszközök, reklámtáblák is kiegészítik.

Kapcsolat: Karcagi Szakképzési Centrum Teleki Blanka Gimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
Cím: 5400 Mezőtúr, Dózsa György utca 17.
Telefon: +36/56-350-082
Web: http://server.teleki-mezotur.sulinet.hu/
http://server.teleki-mezotur.sulinet.hu/index.php/bemutatkozas/muzeum-az-iskolaban/26-szatocsmuzeum

 

Békéscsaba, Hangya Boltmúzeum

A Békéscsabai Hangya Boltmúzeum jelenlegi formában 1996-ban nyílt meg a Békéscsabai Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző iskolájának aulájában. 1987 végén a Békéscsaba és Vidéke ÁFÉSZ Szociálpolitikai Osztálya Boltmúzeum létrehozására gyűjtőmunkát hirdetett meg. A munkában Békés megye 16 Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezetének dolgozói vettek részt, melynek eredményeként sok korabeli tárgy, egy teljes bolti berendezés került összegyűjtésre (boltberendezés, kiszolgálópult, pénztárgép, eredeti árukollekció, közel 2000 darab, 200 fajt árucikk). A tárgyak-eszközök begyűjtését, elhelyezését, számbavételét Buka Jenő, Rózsa Attila és Seleszt László vezetésével 1988. március 30-án fejezték be. A tárgyak rendszerezésében nagy segítséget nyújtott a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. Ahhoz, hogy a Boltmúzeum hűen tükrözze az 1920-30-as évek kereskedelmi egységét, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum további tárgyi eszközökkel járult hozzá. A Boltmúzeum az ÁFÉSZ-ek Szövetsége békéscsabai székházában került elhelyezésre (Békéscsaba, Andrássy út 6.) és 1989. június 6-án nyílt meg a nagyközönség előtt. Az idő múlásával a körülmények is változtak. A Békéscsaba és Vidéke ÁFÉSZ feloszlása miatt helyet kellett keresni a múzeumnak. Az akkor még döntési helyzetben lévő vezetőség a békéscsabai Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolának ajánlotta fel a múzeum gondozását, gyarapítását. Az iskola élt a lehetőséggel, hiszen a boltmúzeum sehol nincs megfelelőbb és jobb helyen, mint egy kereskedelmi és vendéglátóipari iskolában. Így történt, hogy 1996. február 29-én ünnepélyes keretek között új helyén, a békéscsabai Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában nyílt meg a muzeális üzlet. Az iskola tanulói lehetőségeikhez mérten gyűjtőmunkával járultak és járulnak hozzá a múzeum tárgyainak, eszközeinek gyarapításához. Lehetőség van arra, is hogy a kívülálló nagyközönség is megtekintse a múzeumot. 2016 februárjában a boltmúzeum fennállásának 20 évfordulóját ünnepelte, amely keretében egy kiadvány is született. A boltmúzeum 1989-óta működési engedéllyel rendelkező muzeális kiállítóhelyként várja látogatóit. A gyűjtemény gondozója évtizedek óta Bagyinka Erzsébet nyugdíjas szaktanár, aki 2016-ban egy jubileumi kiadványban ismertette az elmúlt 20 évet.

Kapcsolat: Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája
Cím: 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32.
Telefon: +36/66-445-845
Kapcsolattartó: Bagyinka Erzsébet
Web: http://www.zwackkeri.hu/node/64

 

Gyula, Boltmúzeum a „Süvegcukorhoz”

A boltmúzeum létrejötte a múlt megőrzésében fáradozó áldozatos gyulai polgároknak köszönhető. Alapítása egészen 1983-ig nyúlik vissza. Kezdeményezője Ábrahám György volt, az akkori Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat igazgatója. A vállalat dolgozói, köztük Stiffler György, a szakma öregjeivel összefogva egy év alatt közel 500 tárgyat és dokumentumot gyűjtöttek össze. A legtöbb tárgyat Sal Lászlónak sikerült összegyűjtenie Mihalik János egykori gyulai fűszerüzletéből. Számos tárgyat adományozott Tarkó Gábor, Krauzler Márton, Pusztai Rezsőné, Kincses Dezsőné és Kincses Alajos gyulai, Balaj Pál békéscsabai, Jákri Rozália dévényi saját boltjából. De a gyűjtés hírére megmozdultak a leszármazottak is, Felczán Mária és György szüleik békéscsabai fűszerüzletéből származó értékes adományokkal és emlékekkel gyarapította a kiállítást. Ábrahám György felkérésére a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum örömmel csatlakozott a munkához. A múzeum egyik legszebb, a 19. század végén készült, a kor ízlésének megfelelő faragott oszlopokkal díszített budaörsi vegyeskereskedését ajánlotta fel a boltmúzeum számára. Néhány tárggyal pedig kiegészítette a gyulai és békéscsabai gyűjtést, s a megrendezéshez szakmai segítséget nyújtott. A boltmúzeum 1984. november 25-én nyitotta meg kapuit a gyulai Gábor Áron utcai 4. szám alatti tágas, kirakatos üzlethelyiségben. A boltmúzeumot az Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat üzemeltette. 1991-ben a boltmúzeumot átvette a helyi Pro Merkatores, azaz a Kereskedőkért Alapítvány. A kiállítás a régi hangulatot megőrizve, szerényebb helyre költözött, az új kiállítótérben egykor vegyeskereskedés működött. A boltmúzeum a 2000-es években sajnálatos módon bezárta kapuit. A tárgyak időszakosan Békéscsabára, a Zwack József Kereskedelmi szakiskolába kerületek. 2012-ben Gyula város kezdeményezésére a tárgyak ismét Gyulára kerültek. A következő évben a múzeum azokat nyilvántartásba vette, s megkezdődtek a tárgyalások a boltmúzeum újranyitásáról. Az értéket mentő gyulaiak jóvoltából megkezdődtek a tárgyak, többek között a boltbútor restaurálása is. 2015. év végén elindultak az előkészítő munkálatok. 2016 májusától új helyszínen, az egykori gyulai gyalogsági honvéd laktanyában nyitja meg újra kapuit a „Süvegcukorhoz” címzett kereskedés, a gyulai Boltmúzeum.

Kapcsolat: Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Szakképző Iskolája és Kollégiuma
Cím: 5700 Gyula, Szent István út 38.
Telefon:+36-66-561420
Web: http://harruckern.hu/
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: