Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Krúdy-fröccs
Könnyű nyáresti kaland Óbudán
2013-08-22

A Hosszúlépés. Járunk? urbanista csapatának várostörténeti sétája

“Szerető nélkül ne lássalak benneteket többé a Kiscelli utcában.”

Krúdy Gyula szerette a jó ételt-italt és a hölgytársaságot. Az író, aki különös érzékenységgel és szeretettel írt a korabeli Budapestről, élete utolsó éveit Óbudán töltötte. A különös hangulatú városrész korabeli napjai gyakran köszönnek vissza műveiben.

A nyáresti sétán Krúdy sorai elevenednek meg, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fényképarchívumának segítségével pedig megidézzük Óbuda híres kiskocsmáinak világát. Megkeressük Krúdy világának építészeti emlékeit, a félig földbe süllyedt óbudai házakat, az író kedvenc vedéglőjét, megtudjuk kik voltak az óbudai barnalábúak, miért itt a legvígabbak a holtak és a legelfoglaltabbak a jósnők egész Budapesten. Fény derül arra is, hogy az óbudai szőlőskertek pusztulása után lassan elszegényedő városrész hogyan lehetett mégis a főváros egyik legismertebb mulatónegyede, ahol egy-egy lakodalom alkalmával az “egész szakácskönyvet megfőzik”, ahova boldogan jöttek Pestről az írók, bohémek, kurtizánok és mindenki más, aki a félhomályos, izgalmakkal teli Óbudán szerette volna kimulatni magát.

Utánajárunk, hogyan élte túl a Krúdy-romantika a szocializmust és hogyan hat az író világa a mai napig a városrész fejlődésére. Járjunk együtt Szindbáddal, Rezeda Kázmérral és fedezzük fel Óbudát, az örök nosztalgia világát!

Kivel járunk? Koniorczyk Bori urbanista

Kinek ajánljuk a sétát? Mindenkinek, aki szereti Krúdyt, a hasát és Óbudát

Meddig járunk? kb. 1,5 - 2 óráig

Időpont: 2013. augusztuss 22., csütörtök, 19.00

Fizikai nehézség: könnyen teljesíthető

Belépő: 2500 Ft, ill. kedvezményes, kombinált belépő: 3000 Ft, mely múzeumunk Kockás abrosz, kadarka... programjára is érvényes!

Jegyvásárláshoz kattintson IDE!

www.hosszulepes.org
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: