Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Rómától a panelekig
városismereti séta a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében
2013-10-06

2013. október 20. 16:00 - 18:00

A Hosszúlépés.Járunk? urbanista csapatának legújabb városismereti sétáján Óbuda számos arcát ismerhetik meg az érdeklődők.

A Hosszúlépés.Járunk? urbanistákból, szociológusokból és filmesztétákból álló városismereti sétákat szervező csapat.  A Múzeumok Őszi Fesztiváljára szervezett programjuk a “Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel!  Kulturális tereink másként” tematikába illeszkedik. Óbuda antik emlékeivel, “Krúdys”, földbe süllyedő házaival, különböző neo-stílusú egyházi épületeivel, ‘20-as évekbeli tisztviselőtelepével és panelházaival Budapest egyik legváltozatosabb városrésze. A Hosszúlépés.Járunk? sétáján Koniorczyk Bori urbanista vezetésével felfedezzük Óbuda utcasarkonként változó arcait, történeteit és meghatározó lakosait. Ókori emlékek az aluljáróban, a barokk Zichy-kastély, a város legrégebbi zsinagógája és Budapest faluháza mind itt találhatóak! Ízelítőt adunk a sajátos hangulatú városrész építészeti stílusaiból, utánajárunk, hogyan alakították Óbuda arculatát a bevándorlók, de azt is megpróbáljuk kitalálni, mit gondolt volna Krúdy Gyula a panelépítészetről...

A  Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Hosszúlépés.Járunk? közös programjának célja, hogy felhívja a figyelmet Óbuda építészeti és kulturális sokszínűségére. Az interaktív városismereti sétán archív fotók, filmrészletek és az Óbudán otthonra találó írók idézeteinek segítségével elevenítjük fel a Pest, Buda és Óbuda egyesítését követő éveket, az óbudai vendéglátás aranykorát vagy éppen a panelépítkezések beindulását. Vajon miért mondták régen, hogy annyi van belőle, mint Óbudán a zsidógyerekből? Ki volt az a gyáros, aki egy egész utcát vásárolhatott magának? Mitől faluház a faluház és hogyan segíthetnek a színek feldobni a szürke panelrengeteget? Hogyan inspirálták a harmincas évek düledező házai Óbuda rendszerváltást követő építészetét? Megválaszoljuk a kérdéseket, újabbakat várunk, és együtt elmerülünk Óbuda történetében.

A sétát ajánljuk mindenkinek, aki szeret a városi kulisszák mögé pillantani, érdekli az építészet, az irodalom vagy egyszerűen csak rajong Óbudáért és szeretné megismerni múltját, hogy jobban érthesse jelenét is.

Jegyár: 2.000 Ft / fő

Bővebb információ és jegyvásárlás:
www.hosszulepes.org/romatol-a-panelekig/
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: