Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Múzeumok Őszi Fesztiválja
PROGRAM
2014-09-29

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idén is tartalmas kínálattal készül a szeptember 29. és november 9. között megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatra.

Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig

A színfalak mögött

2014. OKTÓBER 11. 16:00 - 17:30

Ezen a rendhagyó délutánon a résztvevők megismerhetik a múzeum olyan részeit, melyet a nagyközönség máskor nem láthat. Az épület zegzugos szobái között a múzeum igazgatója, Kiss Imre kalauzolja az érdeklődőket. Műhelytitkok, jövőbeli tervek és lehetőségek bemutatása a múzeum épületében és udvarán.
Jegyárak: A programon múzeumi belépővel lehet részt venni, mellyel aktuális kiállításaink is megtekinthetők.

 

Építés miatt NYITVA – bepillantás az épülő kiállítás zárt ajtói mögé

2014. NOVEMBER 08. 16:00 - 17:00

Rendhagyó, kulisszák mögé tekintő tárlatvezetés Németh Szandra muzeológussal. Nemcsak elsőként pillanthatunk be a jelenleg is épülő vendéglátóipari kiállításba, de érdekes titkokat tudhatunk meg a kiállítástervezés világából is.
Jegyárak: A programon múzeumi belépővel lehet részt venni, mellyel aktuális kiállításaink is megtekinthetők.

 

Alkossunk együtt! – A Nagy Rajzolás

Hogyan csomagoljam?

2014. OKTÓBER 11. 10:00 - 14:00

Kereskedelemtörténeti tárlatunkon a gyerekek a Stühmer-csokoládébolt bonbonos dobozaiból meríthetnek ihletet saját csokoládés dobozuk elkészítéséhez. Az egyedi tervezésű dobozokba saját készítésű trüffel bonbonok kerülnek.
A programon múzeumi belépővel lehet részt venni és regisztráció szükséges!

E-mail: mlalapitvany@gmail.com
Telefon: 1/375-6249 /104-es mellék/
Kérjük, hogy érkezésüket jelezzék előre az a mlalapitvany@gmail.com e-mail címen, hogy a szükséges anyagmennyiséget biztosan jól becsüljük meg.

 

Tárgydoktor rendel!

2014. OKTÓBER 11. 16:00 - 18:00

2014. OKTÓBER 26. 16:00 - 18:00

Fém- és textilrestaurátorok interaktív bemutatói és tanácsadása mindennapi használati tárgyaink megóvásáról és megújításáról. A programra várjuk a résztvevők saját használati tárgyait is, melyeket megóvnának, vagy épp megújítani szeretnének.
2014. október 11. szombat, 16:00-18:00 – „FÉM”
– Fémrestaurátor-bemutató a Hasznos design című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan
2014. október 26. vasárnap, 16:00-18:00 – „TEXTIL”
–Textilrestaurátor-bemutató A szépség és a reklám című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan – Vajk Éva, Podmaniczky-díjas iparművész és textilrestaurátorral
Jegyárak:
A programon múzeumi belépővel lehet részt venni.

 

Utazó múzeum – Múzeumi élmény falakon kívül

Utazó múzeum – „Terítéken a múzeum”

Programjaink most házhoz jönnek, ráadásul ingyen! Kérjen osztálya számára egy 45 perces ízelítőt múzeumunk finom programjaiból. Az alább felsorolt programok a Múzeumok Őszi Fesztiváljának ideje alatt kérhetőek ingyen: Vegamix, Csokimánia, Korok konyhája – Barokk.
Az Utazó múzeum  – "Terítéken a múzeum" foglalkozási a Múzeumok Őszi Fesztiváljának ideje alatt (szeptember 29. – november 9.), hétköznapokon, tanítási időben rendelhetők.

További információ és a foglalkozások megrendelése:
Miszné Korenchy Anikó múzeumpedagógus
E-mail: mlalapitvany@gmail.com; korenchy.aniko@mkvm.hu
Telefon: 375-62-49 /104-es mellék/

VEGAMIX
Téma: A magyar konyha jellegzetességeinek, tipikus ételeinknek és az azokhoz használt fűszereknek, zöldségeknek az áttekintése. Beszélgetünk éttermi etikettről, érdekes evő-, illetve tálaló eszközökről, valamint az egészséges étkezésről.
Tevékenység: Az állandó kiállítás kapcsolódó részeinek rövid bemutatása. Régi tárgyak kézbevétele, fűszerszagolgatás, répavirág-faragás.
Ajánlott korosztály: alsó- és felső tagozat, középiskola

CSOKIMÁNIA
Téma: Ízelítőül a 120 perces múzeumi foglalkozásunkból a gyerekek egy totót tölthetnek ki a kakaó feldolgozásról és felhasználásról, illetve megismerkedhetnek a korabeli „tsemegetsinálók” eszközeivel is.
Tevékenység: Régi tárgyak kézbevétele, fűszerszagolgatás, ostya díszítése csokiöntettel.
Ajánlott korosztály: alsó- és felső tagozat, középiskola

KOROK KONYHÁJA – BAROKK
Téma: Újonnan induló „Korok konyhája” című programcsaládunkból először a barokk és török kor ínycsiklandó ételeivel és zamatos fűszereivel ismerkedhetnek meg a gyerekek. Ez a program egy ízelítő a teljes 90 perces programunkból.
Tevékenység: Megismerkedünk a korszak néhány jellegzetes tárgyával, ismerkedünk a korabeli ételek alapanyagaival és fűszereivel, és édességként fűszeres, édes gyümölcsszeleteket készítünk.
Ajánlott korosztály: alsó- és felső tagozat, középiskola

Ingyenes program!

 

16+ múzeumi találkozások – Diákok buli előtt

Diákuralom a múzeumban (fordított nap)

2014. NOVEMBER 08. 10:00 - 18:00

Ezen a napon az iskolai közösségi szolgálatos diákok „átveszik a hatalmat”, melynek során különböző tárlatvezetéseket, kézműves foglalkozásokat tartanak. A pontos program a velük történő egyeztetés és felkészítés során alakul ki, melyről részletesen honlapunkon (www.mkvm.hu) a későbbiekben tájékozódhat.

 

A lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája

Tanárok Éjszakája – Újdonságok az MKVM-ben

2014. OKTÓBER 10. 19:00 - 21:00

A programon résztvevő pedagógusok bepillantást nyerhetnek a még épülő, új vendéglátóipar-történeti kiállításunkba. Ismertetjük a tárlathoz kapcsolódó pedagógiai programokat, melyekből egy kis ízelítőt is nyújtunk: együtt réparózsákat faragunk. Bemutatjuk a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megvalósuló "Utazó múzeum" címen ajánlott ingyenes programjainkat, valamint a résztvevők átfogó képet kaphatnak az állandó kereskedelemtörténeti kiállításunkról és a múzeum Látványraktáráról is. Emellett nagy örömmel vesszük a pedagógus kollégák visszajelzéseit, kéréseit, meghallgatjuk véleményüket, hogy az így kialakuló párbeszéd alapján még inkább a tanulók és pedagógusok kedvére formálhassuk múzeumunkat.

A belépés pedagógusok számára díjtalan, de regisztráció szükséges a korenchy.aniko@mkvm.hu vagy az mlalapitvany@gmail.com e-mail címen, vagy a 1/375-6249-es telefonszámon.

 

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk, és fedezd fel! Kulturális tereink másként

Kereskedő Óbuda – Múltidéző séta a boltok és gyárak városában

2014. OKTÓBER 18. 16:00 - 17:30

Miről mesélnek nekünk Óbudán az óriási panelek árnyékában meghúzódó pici házak? Mit jelentett a 20. század elején Óbudán lakni? Kik és hogyan éltek itt ekkor? Erről mesélnek nekünk a régi óbudai boltok és egykori gyárak, melyekkel sok-sok ember sorsa összefonódott.

A sétát Kulich Julianna muzeológus vezeti.
Találkozó a Magyar kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.
A séta időtartama: kb. 90 perc

Sétajegy: 1.000 Ft/fő, mellyel a múzeum kiállításai is megtekinthetők.

Regisztráció ajánlott a kiss.hajnalka@mkvm.hu e-mail címen, vagy a 375-62-49-es telefonszámon.

 

Múzeumi őszbúcsúztató

Családi nap a Márton-naphoz kapcsolódóan

2014. NOVEMBER 09. 10:00 - 14:00

Családi foglalkozások és gyermekelőadás a Márton-nap jegyében.
Jegyárak:
A programon múzeumi belépővel lehet részt venni.

 

Szakmai program

Újabb eredmények a magyar kereskedelem és ipar történetéből – Kereskedelemtörténeti konferencia

2014. OKTÓBER 17. 08:00 - 18:00

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 2014. október 17-én kereskedelemtörténeti konferenciát szervez. Az intézmény tavaly indította őszi konferenciáinak sorozatát.  Célja, hogy ily módon is hozzájáruljon a vendéglátóipar és a kereskedelem történeti emlékeinek megőrzéséhez, ápolásához. Valamint, hogy állandó fórumot biztosítson a kutatók, a különböző szakmák képviselői és minden érdeklődő számára a találkozásra, beszélgetésre, tanulásra. Szeretnénk, ha ezen a konferencián minél több kereskedelem-, ipar-, és gazdaságtörténeti adalék elhangozna, beleértve a kereskedelmi szakoktatást is.

Jelentkezés és bővebb információ:
Török Róbert mb. igazgatóhelyettes - muzeológus
torok.robert@mkvm.hu; 1/375-6249 /103-as mellék/

 

A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: