Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Diákuralom a múzeumban
"Fordított nap" az Iskolai Közösségi Szolgálat résztvevőivel
2014-11-08

2014. november 8., szombat, 10.00-18.00

Ezen a napon az iskolai közösségi szolgálatos diákok „átveszik a hatalmat” a múzeumban, melynek során különböző tárlatvezetéseket és előadásokat tartanak, társasjátékot vezetnek.

PROGRAM

Vezetések

11:00  3 az 1-ben (vezetés 200 évnyi kereskedelem történetébe) – Pálffy Adrienn, Piovarcs Erik, Takács Bence, Újpesti Két Tannyelvű Műszaki Szakközépiskola ("A jó kalmár a világ jótevője" című állandó kiállításban)
Egyedi nézőpontból hallgathatja meg ennek a fantasztikus időnek a történetét, úgy ahogy még nem hallotta. Jöjjön el és legyen része ennek a történelmi kalandnak!

13:00  Fűző vagy bikini?  – Pálfi Enikő, Szinyei Merse Pál Gimnázium (A szépség… kiállításban)
Vajon hogy jutottunk el a földig érő szoknyától a forrónadrágig? Miért vált divattá a rövid haj és a smink? Ha szívesen végigjárná a divat változásának ösvényeit és belecsöppenne az 1900-as évek világába, várom Önöket szeretettel a vezetésemen.

 

Előadások

13:30  A női ideál átalakulása a 20. század első felében – Bajnai Lucia, Hunfalvy János Két Tannyelvű Kereskedelmi és Közgazdasági SZKI (Szépség kiállítás)
A változás szele viharos sebességgel söpri el a az évtizedenként változó női ideált. Érdekel mit tehettek és mennyit értek az 1900-as évek elején a „törékeny, finom” nők? Vagy hogy milyen változásokon mehettek át, míg elérték a 20-as évek fiús divatját, s hogyan élték meg a háborút? Akkor tartson velünk ezen az előadáson!

16:00  Mindegy melyik században élünk, vendéglátás a létünk! – Orbán Bianka, Szinyei Merse Pál Gimnázium
Vajon mi az a vendéglátás? Ki való erre a szakmára? Milyenek a mai vendéglátós praktikák? Ezek oly egyszerű kérdések, mégis érdekes válaszokat, titkokat rejtenek. Mindezen érdekesség elhangzik a majd az előadáson a múzeumban. Az előadás után meglepetés jár.

17:00  Térjen be az 1900-as évek boltjaiba! – Kelecsényi Dávid és Farkas Donát, Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium
Ebben az előadásban bemutatjuk az 1900-as évek boltjait, árucikkeit és hogy mi mennyibe került, mi volt közkedvelt és mi nem?

Tippmix extrákkal 

14:00-15:30 – Vezetik: Dang Rita és Kocsis Klaudia, Szinyei Merse Pál Gimnázium

Játszottál már társasjátékot? Igen? Olyat is, amiben te magad voltál a bábu? Nem? Akkor nálunk a helyed! Szeretettel várunk téged nov 8.-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, ahol részt tudsz venni interaktív programunkon! Nincs más dolgod, mint eljönni - a jókedveddel együtt - valamint ügyesen tippelni a feltett kérdéseinkre, beérni a célba, és megkapni az ezért járó jutalmad!

 

A programokon múzeumi belépővel lehet részt venni.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: