Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Múzeumok Őszi Fesztiválja 2015.
PROGRAM
2015-09-28

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idén is tartalmas kínálattal készül a szeptember 28. és november 15. között megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatra.

LEZAJLOTT PROGRAM

A lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája                          

„Életre kelt történelem” programok bemutatása

2015. október 5., hétfő, 19.00-21.00

A programon résztvevő pedagógusok megismerhetik aktuális múzeumpedagógiai foglalkozásainkat, találkozhatnak egy múlt századi cukrászmesterrel, aki ízelítőt nyújt „Életre kelt történelem” című programjainkból. Továbbá ízelítőt nyújtunk legújabb, elsősorban középiskolásoknak szóló nyomozós kalandjátékunkból is. Emellett nagy örömmel vesszük a pedagógus kollégák visszajelzéseit, kéréseit, meghallgatjuk véleményüket, hogy az így kialakuló párbeszéd alapján még inkább a tanulók és pedagógusok kedvére formálhassuk múzeumunkat.

A belépés pedagógusok számára díjtalan, de regisztráció szükséges a korenchy.aniko.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.

 

LEZAJLOTT PROGRAM

Óvodapedagógusok napja

Óvodapedagógusok Éjszakája

2015. október 12., hétfő,  19.00-21.00

A programon résztvevő óvodapedagógusok megismerhetik aktuális múzeumpedagógiai foglalkozásainkat, és ízelítőt nyújtunk Müzliműhely című müzlikészítő programunkból. Emellett nagy örömmel vesszük az óvodapedagógus kollégák visszajelzéseit, kéréseit, meghallgatjuk véleményüket, hogy az így kialakuló párbeszéd alapján még inkább az óvodások és óvodapedagógusok kedvére formálhassuk múzeumunkat.

A belépés óvodapedagógusok számára díjtalan, de regisztráció szükséges a korenchy.aniko.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.

 

LEZAJLOTT PROGRAM

Mesterségek nyomában

„Életre kelt történelem”

Szeretne találkozni egy múlt századi cukrászmesterrel? Van kedve megismerni egy reformkori úriembert? Érdekli mit hallott a sarki fűszeres? Mi mindenről tud a főpincér? Interaktív tárlatvezetéseinken megelevenednek a múlt szakmái. Regisztráció szükséges!

 2015. október 2., péntek, 18.30 – Mesél a főpincér

Mit kérdezne, ha találkozhatna egy száz évvel ezelőtt élt pincérrel? Azt szeretné megtudni, hogy milyenek voltak legnagyobb íróink testközelben? Vagy hogy milyen volt minden nap negyvenöt kilométert járni frakkban? Hogy miért és kinek mondták legelőször: „Főúr, fizetek!”? Látogasson el hozzánk, és barátságos főpincérünk a századfordulóról úgy mutatja meg vendéglátás történeti kiállításunkat, ahogy még nem láthatta.

 

2015. november 6., péntek, 18.30 – Édes emlékek

Mit kérdezne, ha beszélgethetne egy száz évvel ezelőtt élt cukrász mesterrel? Szeretné tudni, mit készített napi harminc kiló csokoládéból? Hogy mit gondolt, amikor meglátta az első Dobos tortát? Vagy hogy ki volt a példaképe, aki a saját öklével verte szét a puncsos mignonokat, ha azok nem voltak megfelelő árnyalatúak? Látogasson el hozzánk, és barátságos cukrászmesterünk a századfordulóról úgy mutatja meg vendéglátás-történeti kiállításunkat, ahogy még nem láthatta.

A programokon múzeumi belépővel lehet részt venni. Regisztráció szükséges Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.

 

LEZAJLOTT PROGRAM

Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig

A színfalak mögött

2015. október 10., szombat, 16.00

Ezen a rendhagyó délutánon a résztvevők megismerhetik a múzeum olyan részeit, melyet a nagyközönség máskor nem láthat. Az épület zegzugos szobái között a múzeum igazgatója, Kiss Imre kalauzolja az érdeklődőket. Műhelytitkok, jövőbeli tervek és lehetőségek bemutatása a múzeum épületében és udvarán – a pincétől a padlásig.

A programon múzeumi belépővel lehet részt venni. Regisztráció szükséges Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.

 

Múzeum a bőröndben – Utazó múzeum

Terítéken a múzeum

Programjaink most házhoz jönnek, ráadásul ingyen! Kérjen osztálya számára egy 45 perces ízelítőt múzeumunk finom programjaiból. Az alább felsorolt programok A Múzeumok Őszi Fesztiválja ideje alatt ingyenesen kérhető programok:

CSOKIMÁNIA: Ízelítőül a 120 perces múzeumi foglalkozásunkból a gyerekek 45 percben megismerhetik a kakaó feldolgozását és felhasználását, illetve a századfordulón élt „tsemegetsinálók” eszközeit. Ezután maguk is kipróbálhatják a tortadíszítés néhány fortélyát, amelynek végén műveiket el is fogyaszthatják. (7-18 éves korig)

Korok konyhája - barokk: Megismerkedünk a korszak néhány jellegzetes tárgyával, ismerkedünk a korabeli ételek alapanyagaival és fűszereivel, és – igény szerint – édességként fűszeres, édes gyümölcsszeleteket készítünk. (7-18 éves korig)

Korok konyhája  - 1476 - „Az új királyné”: Mátyás király idejébe utazunk vissza. A királyi udvar nemeseinek bőrébe bújunk, és szembesülünk a kérdéssel: mit tegyünk, ha Beatrix királyné fenekestül felforgatja az életünket? (12-18 éves korig)

Korok konyhája - Irodalom - Kávéház: Miért tölti valaki híres íróként egész napját egy vendéglátó helyen? Miért a kávéházba érkeznek a levelei, és miért köszönheti sikerét egy főpincér jólelkűségének? Képekkel, régi dokumentumokkal és múzeumunk eredeti tárgyaival játékos formában fedezzük fel, miként játszottak kulcsszerepet a kávéházak a magyar irodalmi életben? (12-18 éves korig)

Korok konyhája - 1900 - „Cukrászműhely”: Cukrász segédként mit tennénk, ha megérdemelt helyünket elveszítjük egy új rivális miatt? (12-18 éves korig)

Fűszer-Csemege: Fűszerbolti eladóként mit tennénk, ha megérdemelt helyünket elveszítjük egy új rivális miatt? (12-18 éves korig)

Répa, retek, mogyoró: A gyümölcs frissít, a zöldség tisztit, a gabona táplál… Könnyed ismerkedés a "táplálkozástudománnyal". Az egészséges életmód kialakításában jelentős szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, a kiegyensúlyozott étrendnek, hiszen "azzá leszünk, amit eszünk". Hogyan lehetünk harmóniában a természettel, milyen a teljes értékű, finomítás mentes gabona? Azt is megtudhatjuk milyen eszközökkel fogyasztották vagy tálalták korábban ez egyes ételeket, majd fantáziánkat megmozgatva a zöldségségszobrászkodást is kipróbáljuk. (7-14 éves korig)

A programok időtartama: 45-60 perc. A programok Budapesten és 50 km-es körzetében rendelhetők.

További információ és a foglalkozások megrendelése: Miszné Korenchy Anikó múzeumpedagógusnál a korenchy.aniko.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.

 

LEZAJLOTT PROGRAM

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk, és fedezd fel! Kulturális tereink másként

Kockás abrosz, Krúdy-fröccs

2015. október 11., vasárnap, 16.00

Óbudai történeti sétánkon Krúdy korabeli vendéglőket járunk sorra. A Kéhlik, Prószok és más híres vendéglős családok mellett, kiderül, mi a „snapszer” leves és hogyan talál férjet Singer Hermina. És láthatjuk a ma is virágzó leandereket és a gyönyörű gesztenyefákat…

A sétát Németh Szandra muzeológus vezeti.

A séta kb. 90 perces, a múzeum épülete elől indul, és oda is tér vissza.

Sétajegy: egységesen 800 Ft/fő. Regisztráció szükséges Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e.mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.


Kereskedő Óbuda

2015. október 18., vasárnap, 16.00

Múltidéző séta a boltok és gyárak városában. Miről mesélnek nekünk Óbudán az óriási panelek árnyékában meghúzódó pici házak? Mit jelentett a 20. század elején Óbudán lakni? Kik és hogyan éltek itt ekkor? Erről mesélnek nekünk a régi óbudai boltok és egykori gyárak, melyekkel sok-sok ember sorsa összefonódott.

A sétát Kulich Julianna muzeológus vezeti.

A séta kb. 90 perces, a múzeum épülete elől indul, és oda is tér vissza.

Sétajegy: egységesen 800 Ft/fő. Regisztráció szükséges Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.

 

16+ múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban

Járjunk utána!

2015. október 27., kedd, 10.00-18.00    

2015. október 29., csütörtök, 10.00-18.00

Interaktív nyomozós játékunk a századforduló Budapestjének kereskedésein, fényes kávéházain, elegáns szállodáin, vendéglőin és pompázatos cukrászdáin át kalauzol minket a REJTÉLY megoldásáig; s utunk során, ha elég ügyesek vagyunk, megtudhatjuk a fény és pompa mögött lappangó titkokat.

A program 2015. szeptember 28. és november 15. között, a Múzeumok Őszi Fesztiválja ideje alatt csoportoknak rendelhető. Emellett, az őszi szünet ideje alatt két napon is elindítjuk a programot. 2015. október 27-én és 29-én, 10.00 és 18.00 között egész nap kipróbálható bárki számára a játék.

A nyomozós kalandjátékon múzeumi belépőjeggyel lehet részt venni.

A fix időpontokon kívül megrendelés esetén regisztráció szükséges Miszné Korenchy Anikó múzeumpedagógusnál a korenchy.aniko.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.

 

A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!

 

LINKEK:

A Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos oldala

A Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos Facebook oldala
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: