Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Tavasz a Krúdy-negyedben
PROGRAM
2016-05-28

2016. május 28., szombat

Múzeumunk a Krúdy-negyed részeként idén is csatlakozik Tavasz a Krúdy-negyedben rendezvény helyszíneihez. Az MKVM kiállításai ezen a napon díjtalanul látogathatók, a programokon való részvétel szintén ingyenes. Részletes program a tovább..-ra kattinvta érhető el.

13.00-21.00 között: Konflis utazás a Krúdy-negyedben

Üljön be egy valódi, elegáns konflisba és lássa Óbuda varázslatos utcáit a ringatózó bársonyülésről egy igazi századfordulós polgár szemével!

Programok a múzeumban:

10.00-18.00 között: századfordulós hangulatú, kosztümös fotók készítése a látogatókról

10.00-18.00 között: Tapintható történelem – Hozzányúlni szabad!
Ugye érezte már egy múzeumban: „Milyen kár, hogy nem érinthetem meg?!” Ezen a napon kiállításainkban lehetőség nyílik megérinteni, kipróbálni olyan százéves tárgyakat, melyek máskor vitrin mögé vannak zárva.

10.00-18.00 között: Járjunk utána! – Interaktív detektív játék (12 éves kortól)
Interaktív nyomozós játékunk a századforduló Magyarországának kereskedésein, fényes kávéházain, elegáns szállodáin, vendéglőin át kalauzol minket a REJTÉLY megoldásáig; s utunk során, ha elég ügyesek vagyunk, megtudhatjuk a fény és pompa mögött lappangó titkokat.

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között gasztronómiai program – Ízek nagyanyáink konyhájából:
Miután látogatóink felidézték az 1930-as évek hangulatát az állandó kiállításunkban található polgári otthonban, mi felidézzük az akkori ízeket, illatokat. Közösen teasüteményt készítünk Kugler Henrik cukrászkönyvéből, majd korabeli divat szerint be is csomagoljuk.

10.00-12.00 és 13.00-18.00 között: PÁRBAJISKOLA gyerekeknek és felnőtteknek
A hozzánk látogatók biztonságos fegyverekkel próbálhatják ki, hogyan rendezték nézeteltéréseiket a békeidők úriemberei. En garde!

11.00 és 15.00-kor: Az Elefáni Papírszínház bemutatja: Nevesincs (5-8 éveseknek)
Nevenincs, a kis indián lány nagy kalandos utazásba kezd, hogy megtalálja a nevét. Mindenkinek testre szabott neve van, csak éppen neki nincs. Nagyon szomorú. Az öreg bölcs indiántól a következő instrukciót kapja: „Mindenkiben él egy virág, abban egy szó rejlik. Találd meg a virágod, megtalálod a neved!” . Így hát barátjával elindulnak megkeresni azt a bizonyos virágot, annak ellenére, hogy a szüleik által tiltott helyen keresik azt. Találnak egy hatalmas kék virágot, ami beszippantja őket. Zümzalán, aki ott él, nem tud segíteni. A zümkatonák pedig a kaptárba viszik őket. Majd mikor lemondanak a keresésről, akkor történik valami. Nevesincs megtalálja a saját nevét. Csupaszín lesz belőle, mert nagyon szereti a színeket, s mert ruhája is csupa-csupa szín. Ezt mindenki látta, csak épp ő nem.

11.00 és 16.00-kor: Saly Noémi tárlatvezetése a Szerzetesek asztalánál című időszaki kiállításban
Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához? Több, mint gondolnánk. A kora középkor óta szigorú szabályok szerint, olyan egészségesen étkeznek, hogy azt egy fittness-guru is megirigyelhetné, de szabályaik nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálják. Készítenek bort, sört és gyógyító likőröket, kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer- és gyógynövény, asztalukra olykor ünnepi finomságok, olykor ‒ gyakrabban ‒ böjti eledelek kerülnek. A szakács testvérek az idők során nem csak a kis közösségre, hanem szegények és betegek ezreire is főztek. Látogatóink belekóstolhatnak régi és mai kolostorok ízeibe, és megismerhetik azokat a hazai szerzetesrendeket, amelyeknek szerepük volt étkezési kultúránk fejlődésében.

A programokon való részvétel és a kiállítások látogatása ezen a napon ingyenes.

A Tavasz a Krúdy-negyedben további programojaiért kattintson a képre!

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: