Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2016
PROGRAM
2016-06-25

2016. június 25., szombat, 14.00-24.00

AZ ELSŐ 200 NÁLUNK VÁSÁROLT KARSZALAG MELLÉ „SZERZETESEK ASZTALÁNÁL” TEAKEVERÉK JÁR AJÁNDÉKBA!

Az idei Múzeumok Éjszakáján a Szerzetesek asztalánál című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó programokkal várjuk vendégeinket. A részletes program a tovább..-ra kattintva érhető el.

 

 

 

14.00: Kapunyitás

14.00-20.00: Szerzetesek vására
Látogatóink már kora délutántól bencés, ferences, ciszterci testvérekkel és nővérekkel beszélgethetnek a megszentelt életről. De aki nemcsak lelki megtisztulásra és felüdülésre vágyik, az megvásárolhatja a különböző rendek műhelyeiben készült kézműves termékeket is.

14.00-21.00: Kézműves és gasztronómiai foglalkozások
Idén a Szerzetesek asztalánál című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó foglalkozásokkal várjuk vendégeinket, akik többek között megismerkedhetnek azokkal a szerzetesrendekkel, amelyeknek szerepük volt étkezési kultúránk fejlődésében. Kicsik és nagyok kipróbálhatják a gyertyadíszítést és a gyógyteák csomagolását. Képrejtvény játékainkkal megismerhetik a szerzetesek viseleteit, rendházait és a műhelyeikben készülő portékákat. Kiderül, hogyan előzték meg a szerzetesek a középkori bizserkórt, miközben látogatóink megformázzák és kisütik rozscipóikat.
14.00-18.00: Kézműveskedés a nyár jegyében Csompilla M. Éva nővérrel (Boldogasszony Iskolanővérek)
14.00-21.00: Rozscipó sütés, gyertyadíszítés, gyógyteák keverése és kvízek múzeumpedagógusainkkal

18.00-19.00: 'A mi arcaink' riportkötet bemutatója
A kötetet bemutatja és a beszélgetést vezeti: Rubovszky Rita, a Boldogasszony Iskolanővérek által fenntartott Patrona Hungariae Iskolaközpont főigazgatója. Beszélgetőpartnerek: Meskó Zsolt, az Auditórium Hungaricum főszerkesztője, Mészáros Anett, a szerzetesek.hu és facebook oldal szerkesztője, Molnár Lehel piarista szerzetes, az interjúkötet egyik vallomást tevője, valamint Ulrik M. Monika nővér, a szerzetesek éve koordinátora. Közreműködnek: a Gödöllői Premontrei Perjelség szerzetesei – gregorián dallamok

21.00-22.00: Sebestyén Márta és barátai koncert
Közreműködnek: Sebestyén Márta (ének, furulya, dob), Sofia Labropoulou (kanoun), Csörsz-Rumen István (fúvós- és pengetős hangszerek), ifj. Szerényi Béla (tekerő, citera, darbuka, furulya). Regisztráció szükséges! A Nyár a Krúdy-negyedben rendezvényhez kapcsolódó program.

18.00-22.00: Fiáker utazás a Krúdy-negyedben
Üljön be egy valódi, elegáns fiákerbe és lássa Óbuda varázslatos utcáit a ringatózó bársonyülésről egy igazi századfordulós polgár szemével! A Nyár a Krúdy-negyedben rendezvényhez kapcsolódó program.

És, hogy ezen az estén ne csak a szellemet tápláljuk, zirci szerzetesek söreivel, hűsítő fröccsökkel, finom falatokkal és további meglepetésekkel várunk minden kedves látogatót!

Kiállítók:
Boldogasszony Iskolanővérek | Boldogasszony Konyhája
Zirci Apátsági Serfőzde | apátsági sörök
Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont | likőrök, szappanok
Boldogasszony Iskolanővérek Mátraalja Misszió | praktikus használati tárgyak
Pannonhalmi Főapátság | Benedictinus apátsági termékek | CSOKI KÓSTOLTATÁS 15.00 és 19.00 órakor!
Páter Sajt | sajtok, balzsamecetek, snackek
Aqua Nova Kft. - Deák Szóda | szóda, fröccsök

 

TÁRLATVEZETÉSEK:

16.00: Édes emlékek
ERRE A PROGRAMRA MINDEN HELY BETELT!

Mit kérdezne, ha beszélgethetne egy száz évvel ezelőtt élt cukrászmesterrel? Szeretné tudni, mit készített napi harminc kiló csokoládéból? Hogy mit gondolt, amikor meglátta az első Dobos tortát? Vagy hogy ki volt a példaképe, aki a saját öklével verte szét a puncsos mignonokat, ha azok nem voltak megfelelő árnyalatúak? Látogasson el hozzánk, és barátságos cukrászmesterünk a századfordulóról úgy mutatja meg vendéglátás-történeti kiállításunkat, ahogy még nem láthatta. Regisztráció szükséges!

18.00: Mit rejt a ház? – séta az épületben
ERRE A PROGRAMRA MINDEN HELY BETELT!

A Korona tér 1 szám alatti épületegyüttes mozgalmas évszázadokat élt meg. Lakott itt fűszer-csemege árus, vendéglős, elítélt bűnözőből lett Mikulás, híres író és sokan mások. Ha kíváncsi a zegzugos épület rejtett meséire, ne hagyja ki vezetésünket! Regisztráció szükséges!

19.00: Kalmár évszázadok
ERRE A PROGRAMRA MINDEN HELY BETELT!
A kereskedelem évszázadain átívelő interaktív kosztümös tárlatvezetés, ahol eljutunk a reformkori zsibongó vásárok világától, az 1930-as évek nagy áruházain át, gyermekkorunk KÖZÉRTjéig. Regisztráció szükséges!

17.00; 21.00; 23.00:  Tárlatvezetés „A jó kalmár a világ jótevője” – Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből című állandó kiállításban

18.00; 20.00; 22.00: Tárlatvezetés a „Vendéget látni, vendégnek lenni” – Vendéglátás-történeti állandó kiállításban

22.00: Tárlatvezetés a „Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című állandó kiállításban

17.00; 19.00: Tárlatvezetés a Szerzetesek asztalánál című időszaki kiállításban

 

A regisztrációhoz kötött programokra jelentkezni lehet a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-62-49-es telefonszámon, június 24-én, 12 óráig, vagy a férőhelyek beteltéig. Tárlatvezetéseinken egyszerre max. 30 főt tudunk fogadni. A részvétel érkezési sorrendben történik, kérjük, hogy a program előtt minimum 10 perccel jelenjenek meg a helyszínen. Vezetéseink max. 60 percesek.


A programokon az egységes Múzeumok Éjszakája karszalaggal lehet részt venni.
Felnőtt karszalag: 1.500 Ft
Gyermek karszalag (6-18 év között): 600 Ft
Bővebb információ: muzej.hu

 
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: