Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


OH YEAH DAY – A KLASSZIKUS JAZZ VILÁGNAPJA 2016
Ingyenes jazzkoncertek Óbudán
2016-08-05

2016. augusztus 5-6.

Ünnepelje velünk együtt Louis Armstrong születésnapját!

A kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band által indított Oh Yeah mozgalom célja, hogy a klasszikus jazz nemzetközi ünnepévé váljon Louis Armstrong születésnapja, augusztus 4-e. 2011 óta világszerte kilenc országban (Anglia, Ausztrália, Brazília, Hollandia, Németország, Spanyolország, Szlovákia, USA és Magyarország) voltak Oh Yeah Day-koncertek, Texasban Oh Yeah Day Fesztivált is rendeztek.

2016. augusztus 5., péntek, 19 óra: David Lukacs (Hollandia) és Harry Kanters (Hollandia) klarinét/szaxofon-zongora duója

2016. augusztus 6., szombat, 19 óra: Evan Arntzen (Kanada/USA) és Dave Blenkhorn (Ausztrália/Franciaország) klarinét/szaxofon-gitár duója; Mimi Blais (Kanada) zongorista, a ragtime királynője 

 

____________________________________________________

2016. augusztus 5., péntek, 19 óra

David Lukacs (Hollandia) és Harry Kanters (Hollandia) klarinét/szaxofon-zongora duója

DAVID LUKACS (Hollandia) davidlukacs.wix.com/swing

 A holland David Lukács a Dutch Swing College Band tagja, szólistaként is keresett. Olyan zenészekkel játszott együtt, mint Scott Hamilton, Bill Berry , Joe Cohn, Duke Heitger, Al Gallodoro és Dan Barrett, hogy csak néhányat említsünk. A nemzetközi jazzélet új fiatal arca, játéka sokakat Lester Youngra, Benny Goodmanre emlékeztet, de leginkább Davidot hallani a hangok mögött.

HARRY KANTERS (Hollandia) harrykanters.wix.com/harrykanters

Az eredetileg több hangszeren játszó Harry a jazz-zongorázás különböző stílusaira specializálta magát, a ragtime-tól a Harlem stride-zongorázáson és a swingen keresztül egészen a korai bebopig. Harry idén ünnepli jazz-zenészi karrierje 40. évfordulóját, s noha játéka több tucatnyi albumon hallható, most jelent meg első szóló CD-je.

 

2016. augusztus 6., szombat, 19 óra

Evan Arntzen (Kanada/USA) és Dave Blenkhorn (Ausztrália/Franciaország) klarinét/szaxofon-gitár duója

Mimi Blais (Kanada) zongorista, a ragtime királynője 

 

EVAN ARNTZEN (Kanada/USA) klarinét, szaxofon www.evanarntzen.com

A kanadai Vancouverből származó Evan zenész családban nőtt fel és hétéves kora óta mozog otthonosan a korai New Orleans-i stílusban. Karizmatikus klarinét- és szaxofonjátéka egész Észak-Amerikában ismertté tette, s eljuttatta Európa, Japán és Kína jazz-színpadjaira is. 2014 óta New York-ban él és a város legjobb klubjaiban játszik (Birdland, Dizzy’s, Ear Inn).

 

DAVE BLENKHORN (Ausztrália/Franciaország) www.davidblenkhorn.com

Az ausztrál születésű gitáros tizenöt éve Franciaországban él és rendszeres résztvevője az európai jazzéletnek, a legjobb amerikai és európai fesztiválok vendége (New Orleans French Quarter Festival, Ascona Jazz Festival, Festival Brasil). Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint John Faddis, Lee Konitz, James Morrison, Scott Hamilton, Alvin Queen és Evan Christopher. A blues és swing iránti elkötelezettsége Charlie Christian, Herb Ellis, Joe Pass, Django Reinhardt és Wes Montgomery zenei örökségén alapszik.

 

MIMI BLAIS (Kanada) www.mimiblais.com 

„ragtime=szabadság! ...a ragtime segített felfedeznem saját művészi szabadságomat.” (Mimi Blais)

Mimi Blais a ragtime-zene segítségével fedezte fel a benne rejlő sokoldalú tehetséget: egyszemélyben zongorista, szórakoztató előadó, sztorimesélő, kommunikátor, nevelő, színésznő és zeneszerző. Klasszikus képzettségű (hétévesen kezdett zongorázni, a montreali McGill Egyetemen szerzett klasszikus zongoraművészi diplomát).  Akármilyen stílusú zenét játszik, lelkesedik érte a közönség és a média egyaránt, kanadában, az egyesült államokban, európában és legutóbb argentínában. Nevetést és könnyeket is okozni képes kiemelkedő tehetségű zongorista. A zenéje a közönséghez szól, beszél, törődik, csiklandoz, elbűvöl, elkábít és meglep. Megérinti a lelket...

 

 

 

MI AZ AZ „OH YEAH”?

Az Oh Yeah az élet igenlését jelenti: az az érzés, amikor kiszakad belőlünk egy „Oh Yeah” ...elismerésünk jeleként, egy jó koncerten, egy jó ital vagy egy csodálatos nő láttán. Az Oh Yeah életérzés a szabadság zenéjén, a jazzen keresztül törhetett fel először szabadon és terjedt el világszerte. Élje át mindenki ezt az érzést a Louis Armstrong születésének évfordulójához, augusztus 4-éhez legközelebb eső hétvégén! Oh yeah!

MIÉRT A KLASSZIKUS JAZZ?

Az Oh Yeah az életigenlés esszenciája. Az életöröm végtelenül egyszerű, a világon mindenki számára érthető megnyilvánulása, ami a legtöbbek szemében a klasszikus jazz királyához, Louis Armstronghoz kötődik. Ő volt az, aki ezt az egyszerű, mégis kifejező szókapcsolatot rendszeresen használta zenéjében. Az Oh Yeah-érzés az, ami elfeledteti az emberrel a hétköznapi gondokat. Az Armstrong-féle életöröm azóta sem változott, s noha minden zenei műfajnak megvan a maga „Oh Yeah”-je, a klasszikus jazz az egyetlen, aminek lényege máig változatlanul él. És ebből az Oh Yeah-ből tört felszínre később a blues, a rhythm and blues, a rock’n’roll, a rockabilly, a funky, innen ered Elvis, a Beatles és a hippi-korszak. Ez az az érzés, ami örökké velünk lesz, amire mindig vágyni fogunk, zenével, vagy anélkül. Akkor is, ha esetleg nem tudjuk, hogy a forrás a klasszikus jazz, Louis Armstrong.

 

A BELÉPÉS DÍJTALAN!

A férőhelyek korlátozott száma miatt érdemes a koncertek előtt fél órával megjelenni a helyszínen. A helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik. Maximális befogadóképesség: 70 fő.

 

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: