Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016
PROGRAM
2016-09-26

Múzeumunk idén is tartalmas kínálattal készül a szeptember 26. és november 13. között megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatra. Részletes program a tovább..-ra kattinvta érhető el.

 

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk, és fedezd fel! Kulturális tereink másként

 A Kulturális tereink másként sétáinkon múzeumi belépővel lehet részt venni, mellyel a séta előtt vagy után a múzeum kiállításai is megtekinthetők. Regisztráció szükséges Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon a programot megelőző napon 12 óráig, vagy a férőhelyek beteltéig.


Mit rejt a ház? – séta az épületben
LEZAJLOTT PROGRAM

2016. október 16., vasárnap, 15.00

Mit rejt a ház? – séta az épületbenA Korona tér 1 szám alatti épületegyüttes mozgalmas évszázadokat élt meg. Lakott itt fűszer-csemege árus, vendéglős, elítélt bűnözőből lett Mikulás, híres író és sokan mások. Ha kíváncsi a zegzugos épület rejtett meséire, ne hagyja ki vezetésünket!

A múzeum épületének történetét bemutató sétát Varga Orsolya muzeológus vezeti.
A séta kb. 60 perces.

 

Kockás abrosz, Krúdy-fröccs
LEZAJLOTT PROGRAM

A PROGRAMRA MINDEN FÉRŐHELY BETELT, TÖBB REGISZTRÁCIÓT NEM ÁLL MÓDUNKBAN FOGADNI. MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK.

2016. október 23., vasárnap, 15.00

Kockás abrosz, Krúdy-fröccsÓbudai történeti sétánkon Krúdy korabeli vendéglőket járunk sorra. A Kéhlik, Prószok és más híres vendéglős családok mellett, kiderül, mi a „snapszer” leves és hogyan talál férjet Singer Hermina. És láthatjuk a ma is virágzó leandereket és a gyönyörű gesztenyefákat…

A sétát Németh Szandra muzeológus vezeti.
A séta kb. 90 perces, a múzeum épülete elől indul, és oda is tér vissza.

Kereskedő Óbuda
LEZAJLOTT PROGRAM

A PROGRAMRA MINDEN FÉRŐHELY BETELT, TÖBB REGISZTRÁCIÓT NEM ÁLL MÓDUNKBAN FOGADNI. MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK.

2016. október 30., vasárnap, 15.00

 Kereskedő ÓbudaMúltidéző séta a boltok és gyárak városában. Miről mesélnek nekünk Óbudán az óriási panelek árnyékában meghúzódó pici házak? Mit jelentett a 20. század elején Óbudán lakni? Kik és hogyan éltek itt ekkor? Erről mesélnek nekünk a régi óbudai boltok és egykori gyárak, melyekkel sok-sok ember sorsa összefonódott.

A sétát Kulich Julianna muzeológus vezeti.
A séta kb. 90 perces, a múzeum épülete elől indul, és oda is tér vissza.

 

Mesterségek nyomában

A Mesterségek nyomában programokon múzeumi belépővel lehet részt venni. Regisztráció szükséges Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon a programot megelőző napon 12 óráig, vagy a férőhelyek beteltéig.

 

Vendéglátó évszázadok az Idősek Világnapja alkalmából
ELMARAD!!!

2016. október 1., szombat, 13.00

Száz esztendővel ezelőtt virágzott a polgári élet Budapesten. Interaktív kosztümös tárlatvezetésen a látogatók ennek helyszíneit barangolják be a cukrászműhelyektől a kávéházak világán át a meghitt polgári otthonokig; a séta során megnézik, megtapintják, beszippantják, és megízlelik e letűnt kor világát.

Ezen a napon az Idősek Világnapja alkalmából nyugdíjas vendégeinket várjuk a programon.

 

Édes emlékek
LEZAJLOTT PROGRAM

2016. október 12., szerda, 17.00

Édes emlékekMit kérdezne, ha beszélgethetne egy száz évvel ezelőtt élt cukrász mesterrel? Szeretné tudni, mit készített napi harminc kiló csokoládéból? Hogy mit gondolt, amikor meglátta az első Dobos tortát? Vagy hogy ki volt a példaképe, aki a saját öklével verte szét a puncsos mignonokat, ha azok nem voltak megfelelő árnyalatúak? Látogasson el hozzánk, és barátságos cukrászmesterünk a századfordulóról úgy mutatja meg vendéglátás-történeti kiállításunkat, ahogy még nem láthatta.

 

 

Mesél a főpincér
LEZAJLOTT PROGRAM

 A PROGRAMRA MINDEN FÉRŐHELY BETELT, TÖBB REGISZTRÁCIÓT NEM ÁLL MÓDUNKBAN FOGADNI. MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK.

2016. október 19., szerda, 17.00

Mesél a főpincérMit kérdezne, ha találkozhatna egy száz évvel ezelőtt élt pincérrel? Azt szeretné megtudni, hogy milyenek voltak legnagyobb íróink testközelben? Vagy hogy milyen volt minden nap negyvenöt kilométert járni frakkban? Hogy miért és kinek mondták legelőször: „Főúr, fizetek!”? Látogasson el hozzánk, és barátságos főpincérünk a századfordulóról úgy mutatja meg vendéglátás történeti kiállításunkat, ahogy még nem láthatta.


Hát azt meg honnan vegyek?
LEZAJLOTT PROGRAM

2016. november 9., szerda, 17.00

Hát azt meg honnan vegyek?Interaktív kosztümös tárlatvezetésünkön hangulatos, korabeli környezetben barangolhatja be a ’30-as évek Budapestjének utcáit. Az 1932-ben élő Ujvári Ádám fűszeres segéddel együtt fedezheti fel, mit és hol érdemes vásárolni a békebeli Budapesten.

 

 

16+ múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban

Járjunk utána! Járjunk utána!
LEZAJLOTT PROGRAM

A program 2016. szeptember 26. és november 13. között, a Múzeumok Őszi Fesztiválja ideje alatt csoportoknak rendelhető. Emellett novemberben két napon is elindítjuk a programot. 2016. november 5-én és 12-én, 10.00 és 18.00 között egész nap kipróbálható bárki számára a játék.
A nyomozós kalandjátékon múzeumi belépőjeggyel lehet részt venni.
A fix időpontokon kívül megrendelés esetén regisztráció szükséges Miszné Korenchy Anikó múzeumpedagógusnál a korenchy.aniko.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.

Interaktív nyomozós játékunk a századforduló Budapestjének kereskedésein, fényes kávéházain, elegáns szállodáin, vendéglőin és pompázatos cukrászdáin át kalauzol minket a REJTÉLY megoldásáig; s utunk során, ha elég ügyesek vagyunk, megtudhatjuk a fény és pompa mögött lappangó titkokat.

 

Ősz(i)re hangoltuk

Szünidőző programok az őszi szünetben
LEZAJLOTT PROGRAM

Az őszi szünet ideje alatt is tartalmas programokkal, kézműves- és gasztronómiai foglalkozásokkal várunk kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

 

2016. november 2., szerda, 10.00-12.00
Hasznosítsunk újra! - műhely
(baba textilből, ékszerek gombokból és pet palackból) a Takarékossag Világnapjához kapcsolódva.
Belépés múzeumi belépővel.

2016. november 3., csütörtök, 10.00-12.00

Cselédek és úrinők - sütögetés és játékok:
Emlékezés Kosztolányi Dezső halálának 80. évfordulójára.
Belépő: 800 Ft, regisztráció szükséges Miszné Korenchy Anikónál a korenchy.aniko.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.

2016. november 3., csütörtök, 12.00-15.00
Kezet rá! program,
azaz tapintható tárgyak az állandó kiállításban.
Belépés múzeumi belépővel.

2016. november 4., péntek, 10.00-12.00
Süssünk bisgatát!
Emlékezés a Bornemissza Anna-féle szakácskönyv keletkezésének 335. évfordulójára.
Belépő: 800 Ft, regisztráció szükséges Miszné Korenchy Anikónál a korenchy.aniko.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.

 

Óvodapedagógusok napja

Óvodapedagógusok éjszakája
LEZAJLOTT PROGRAM

2016. november 2., szerda, 19.00-21.00

Óvodapedagógusok éjszakájaA „Szabad a vásár!” című foglalkozás bemutatása, valamint mézeskalács írókázás óvodapedagógusok számára. Kereskedelmi kiállításunkban szerep- és mozgásos játékokkal ismerjük meg a vásárok világát. Megidézzük a régi mesterségeket – kovács, kosárfonó, bognár, kádár, fazekas, mézeskalácsos – és termékeiket: patkót, szakajtót, szekérkereket, hordót, csuprot, mézesbábot.

A programra óvodapedagógusokat várunk. A belépés díjtalan, de regisztráció szükséges Miszné Korenchy Anikó múzeumpedagógusnál a korenchy.aniko.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.

 

A lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája

Tanárok éjszakája
LEZAJLOTT PROGRAM

2016. november 4., péntek, 19.00-21.00

Tanárok éjszakájaA Járjunk utána! című interaktív detektívjáték bemutatása pedagógusok számára. Interaktív nyomozós játékunk a századforduló Budapestjének kereskedésein, fényes kávéházain, elegáns szállodáin, vendéglőin és pompázatos cukrászdáin át kalauzol minket a REJTÉLY megoldásáig; s utunk során, ha elég ügyesek vagyunk, megtudhatjuk a fény és pompa mögött lappangó titkokat.

A programra pedagógusokat várunk. A belépés díjtalan, de regisztráció szükséges Miszné Korenchy Anikó múzeumpedagógusnál a korenchy.aniko.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.

 

Utazó múzeum

Terítéken a múzeum
LEZAJLOTT PROGRAM

Terítéken a múzeum

Programjaink most házhoz jönnek, ráadásul ingyen! Kérjen osztálya számára egy 45-60 perces ízelítőt múzeumunk finom programjaiból. Az alább felsorolt programok A Múzeumok Őszi Fesztiválja ideje alatt hétféle ingyenes program kérhető.

Csokimánia: Ízelítőül a 120 perces múzeumi foglalkozásunkból a gyerekek 45 percben megismerhetik a kakaó feldolgozását és felhasználását, illetve a századfordulón élt „tsemegetsinálók” eszközeit. Ezután maguk is kipróbálhatják a tortadíszítés néhány fortélyát, amelynek végén műveiket el is fogyaszthatják. (7-18 éves korig)

Korok konyhája - barokk: Megismerkedünk a korszak néhány jellegzetes tárgyával, ismerkedünk a korabeli ételek alapanyagaival és fűszereivel, és – igény szerint – édességként fűszeres, édes gyümölcsszeleteket készítünk. (7-18 éves korig)

Korok konyhája  - 1476 - „Az új királyné”: Mátyás király idejébe utazunk vissza. A királyi udvar nemeseinek bőrébe bújunk, és szembesülünk a kérdéssel: mit tegyünk, ha Beatrix királyné fenekestül felforgatja az életünket? (12-18 éves korig)

Korok konyhája - Irodalom - Kávéház: Miért tölti valaki híres íróként egész napját egy vendéglátó helyen? Miért a kávéházba érkeznek a levelei, és miért köszönheti sikerét egy főpincér jólelkűségének? Képekkel, régi dokumentumokkal és múzeumunk eredeti tárgyaival játékos formában fedezzük fel, miként játszottak kulcsszerepet a kávéházak a magyar irodalmi életben? (12-18 éves korig)

Korok konyhája - 1900 - „Cukrászműhely”: Cukrász segédként mit tennénk, ha megérdemelt helyünket elveszítjük egy új rivális miatt? (12-18 éves korig)

Fűszer-Csemege: Fűszerbolti eladóként mit tennénk, ha megérdemelt helyünket elveszítjük egy új rivális miatt? (12-18 éves korig)

Répa, retek, mogyoró: A gyümölcs frissít, a zöldség tisztit, a gabona táplál… Könnyed ismerkedés a "táplálkozástudománnyal". Az egészséges életmód kialakításában jelentős szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, a kiegyensúlyozott étrendnek, hiszen "azzá leszünk, amit eszünk". Hogyan lehetünk harmóniában a természettel, milyen a teljes értékű, finomítás mentes gabona? Azt is megtudhatjuk milyen eszközökkel fogyasztották vagy tálalták korábban ez egyes ételeket, majd fantáziánkat megmozgatva a zöldségségszobrászkodást is kipróbáljuk. (7-14 éves korig)

A programok időtartama: 45-60 perc. A programok Budapesten és 50 km-es körzetében rendelhetők.

További információ és a foglalkozások megrendelése: Miszné Korenchy Anikó múzeumpedagógusnál a korenchy.aniko.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: