Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


A Fogtogon, a Vakkantlak, a Voltos Bolt a legjobb
Díjazták az év legjobb cégneveit
2008-12-11

Dr. Balázs Géza nyelvész, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára adta át a legötletesebb, legtalálóbb cég- és üzletnevek díjait december 15-én, a MKVM-ben. A Fogtogon Bt. fogászat, a Vakkantlak kutyapanzió, a Voltos Bolt Bt. villanyszerelési szaküzlet kapta a legtöbb szavazatot „Az én cégérem” országos cég- és üzletnevek 2008. évi versenyében.

A jó példákat kereső pályázatra beküldött, a valóságban létező több mint 1200 cégnévből gazdasági újságírók, szakmai és anyanyelvi szakértők választották ki a legötletesebb és a tevékenységet legjobban kifejező neveket.

A győztes nevek - Fogtogon Bt., Vakkantlak, Voltos Bolt Bt. – tulajdonosai a Magyar Szabadalmi Hivatal különdíját is kiérdemelték. A díjért versengő cégnevek közül a jogtisztasági szempontból aggályosakat kizárták a döntőből. A TÜV Rheinland InterCert nemzetközi minőségvizsgáló különdíját a Voltos Bolt Bt. tulajdonosa kapta. MÚOSZ Nyelvművelő Társasága a legtöbb és legjobb cégnevet versenybe küldő szemfüles járókelőket jutalmazta.
A verseny civil összefogás eredményeként született 2000-ben. Az EU-33 Vállalkozás és Közösségfejlesztő Egyesület, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fogott össze, hogy találó magyar cég- és üzletneveket keressenek. A kiírókhoz csatlakozott a Magyar Szabadalmi Hivatal is. A korábbi években olyan elnevezések nyertek többek között, mint a Lesz Vigasz borozó, a Csigavér autósiskola, a Hideg Burkoló salátabár, az Ebéd Elek önkiszolgáló étterem, az Ama-tőr vívóklub, a Csirke-Fogó gyorsétkező, az Angolra Hangolva nyelviskola.

A fogyasztók, vásárlók közreműködésére számítva a létező jó példákat keresik a szervezők. Az országos versenyre bárki nevezhetett a valóságban létező ötletes, találó, a tevékenységet kifejező, a magyar nyelv szabályainak megfelelő üzlet- vagy cégnévvel: a tulajdonosok, vásárlók, a szemfüles járókelők is. A pályázatot 2009-ben is kiírják, hiszen kevés a jól megjegyezhető, felismerhető, ötletes, a tevékenységre utaló cég- és üzletelnevezés.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: